UVC Lampen versus LEDs

UVC Lampen versus LEDs

Rond 1835 werd de kwiklamp uitgevonden. Een eigenschap van kwiklampen is dat ze naast bruikbaar zichtbaar licht ook ultraviolet licht produceren, en wel op de specifieke golflengte van 254 nanometer.

Al aan het eind van de 19e eeuw kwam men erachter dat dit UV licht ontsmettende eigenschappen heeft. Inmiddels weten we dat UVC het DNA en RNA in microben vernietigt waardoor ze zich niet kunnen vermenigvuldigen en dus onschadelijk worden gemaakt. De vergelijking wordt wel eens gemaakt met een ei. Door microben met UVC te bestralen breekt het ei. Het ei kan nooit meer heel worden gemaakt. Dat is hoe UV-C desinfectie werkt.

De laatste jaren zijn er enorme sprongen gemaakt in de ontwikkeling van LED technologie. Men is erachter gekomen dat LED chips die UVC produceren voordelen bieden ten opzichte van lampen. Zo zijn ze niet gebonden aan de specifieke 254 nanometer van kwikdamp.
Dat is voordelig want de 260 tot 280 nanometer die LEDs kunnen produceren is een veel dodelijkere golflengte voor bacteri├źn en virussen. De voordelen van LEDs ten opzichte van UVC lampen zijn:

  • UVC LED’s werken beter dan lampen als het koud is
  • LED’s zijn niet giftig, zoals het kwik in lampen wel is
  • LEDs hoeven niet op te warmen, zoals lampen
  • LEDs hebben een langere levensduur
  • LEDs zijn zuiniger in gebruik

Kortom: met de nieuwste en meest robuuste technologie van UVC LED’s bent u met de COBstr Box optimaal voorbereid om de strijd met Corona en mogelijke andere toekomstige virussen aan te gaan.