Onderzoeken naar UV-C verlichting

Onderzoeken naar UV-C verlichting

Onderzoek bewijst keer op keer dat UV-C desinfectie zeer belangrijk is. Onder andere in de strijd tegen het coronavirus. Wetenschappers doen nu in het kader van het coronavirus (COVID-19) veel extra onderzoek naar de werking van UV-C.

Kan UV-C de overdracht van COVID-19 helpen voorkomen en besmetting verminderen?

Antwoord van de Internationale Vereniging voor Ultraviolet Licht:

Als wij naar het bestaande bewijs kijken geloven wij van wel.

UVC-licht wordt al meer dan 40 jaar op grote schaal gebruikt voor het desinfecteren van drinkwater, afvalwater, lucht, farmaceutische producten, en oppervlakken. Het wordt gebruikt om een hele reeks menselijke ziekteverwekkers te bestrijden. Alle bacteriën en virussen die tot nu toe zijn getest (vele honderden door de jaren heen, waaronder verschillende coronavirussen) reageren op desinfectie met UV-C. Alle tot nu toe geteste organismen reageren als de juiste dosis wordt toegebracht.

Coronavirus disease 2019 (COVID-19) wordt veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus. Het SARS-CoV-2 is gevoelig voor UV-C waardoor deze methode zich leent voor desinfectie van FFP1 maskers voor SARS-CoV-2. UV-C licht beschadigt RNA en DNA van de micro-organismen. Hierdoor worden de micro-organismen (virussen, bacteriën of schimmels) onschadelijk gemaakt.

Bron: Zaans Medisch Centrum

Inactivatie van SARS-CoV-2 door middel van UVC bestraling is een betrouwbare methode voor desinfectie doeleinden in gezondheidsinstellingen…

Bron: American Journal of Infection Control

Het gebruik van UV-C LED technologie

De laatste tijd besteedt de wetenschap veel aandacht aan de kracht van ultraviolet licht om het nieuwe coronavirus te inactiveren. Desinfectie met ultraviolet licht bestaat al lange tijd. Hoewel men de praktische, grootschalige inzet ervan tegen de verspreiding van SARS-CoV- 2 formeel nog moet aantonen is UV-licht veelbelovend: Seoul Semiconductor meldde begin april een “99,99% sterilisatie van het coronavirus in 30 seconden” met UV-LED producten. Deze Koreaanse technologie wordt momenteel toegepast voor het steriliseren van het interieur van auto’s.

Volgens de Universiteit van Santa Barbara kunnen ultraviolette LEDs het coronavirus van oppervlaktes elimineren. In de toekomst kunnen LEDs misschien zelfs water en lucht van virussen ontsmetten.

Niet alle ultraviolette golflengten werken

Het is belangrijk om te weten dat niet alle UV-golflengten hetzelfde zijn. UV-A en UV-B – de soorten die we hier op aarde krijgen dankzij de zon – hebben belangrijke toepassingen. Het is echter zo dat alleen UV-C effectief is voor het inactiveren van microben. Deze vorm van onzichtbaar licht kan alleen worden gegenereerd door middel van kunstmatige processen. Met LEDs bijvoorbeeld. Het kan ook met UV lampen. Het nadeel daarvan is dat zulke lampen kwik bevatten en dat is giftig.

COBstr

COBstr heeft veel ervaring met LED. Nu er een dringende noodzaak is ontstaan om UV LED technologie in te zetten tegen COVID-19 heeft COBstr haar expertise aangewend om een nieuw en betaalbaar product op de markt te brengen: de COBstr Box.